DIY: Как да си направим печат?

Почитател съм на единствени по рода си дрехи, аксесоари, дребни предмети. Да уловиш състояние на духа и да му дадеш физически облик, който да успее да закачи точните струни в теб, които да звъннат в хармоничен акорд, е повече от специално. Старая се нещата, които създавам да бъдат в ограничени бройки, но максимално разнообразни като дизайн. От една страна това ми дава стимул да не спирам да търся и откривам нови материали и начини, с които да експериментирам. В същото време, поставяйки се в обувите на клиентите си знам, че това ще донесе поне малко усещане за специалност у тях.

Едно от любимите ми неща, които понякога доста рязко изместват шиенето е изработването на печати. Използвам ги главно за щампи върху аксесоарите от kraft-tex paper, но спокойно могат да се прилагат и върху плат. Идеални са и за декориране на опаковъчна хартия. Когато идеи и материали „щракнат“ в сполучлива сглобка, се получават истински мини-картини, които могат да се доразвият с допълнителни техники и цветове. Бих сравнила процеса с медитация – пълно отпускане, свобода и радост.

Какви са необходимите материали?

 • Комплект резци за линолеум
 • Гумени блокчета и/или линилеум и/или балатум
 • Подложка за работа
 • Молив (optional)
 • Текстилна боя
 • Валяк от дунапрен за нанасяне на боята
 • Гумен валяк за разнасяне на боята

В днешния проект използвах балатум. Той е доста по-твърд от гумените блокчета, които обикновено използвам. Замириса ми на часовете по трудово възпитание в училище преди… сякаш не беше чак толкова отдавна. Творчески процес, който се превръща в машина на времето – кой би казал „не“ на това?

Обикновено преди да започна има първоначална идея, върху която да стъпя. Прясна от фурната или позапрашена от килера. Има и моменти, в които просто сядам без никаква представа, какво ще се получи.

Започнете с очертаване на фигурата, която сте избрали на балатума. Следва издълбаване на контурите и оформяне на цялата фигура, така че да придобие завършен вид. Нанасяме текстилната боя, която разнасяме с дунапренен валяк. Винаги пробвайте печата на хартия, така ще видите дали има неточности, които трябва да се коригират. Обръщаме балатума с лице надолу и включваме в употреба гумения валяк, който ще ни помогне да разнесем боята равномерно.

Оставете се да бъдете водени от вътрешния си глас, експериментирайте смело. Сигурна съм, че ще бъдете впечателни от това, което ще видите на финала.

2 Comments

 1. Винаги съм си мечтала да пробвам да си направя печати, но никога не съм успявала да стигна до там. Твоят блог ми обясни идеално какви материали ми трябват, така че, благодаря за полезната информация! Скоро ще пробвам и ще споделя резултатите!
  Очаквам следващите ти публикации с интерес!

  1. Благодаря, Надя!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *